Hoofd - Hart - Hara

 

Jaren lang leefde ik vanuit mijn hoofd. Ik ben een laatbloeier als het gaat om studie, want ik haalde mijn MBA rond mijn 30e en mijn PhD rond mijn 50e. In het werk dat ik deed voerde mijn hoofd de boventoon. 

Toch was er de roep van mijn hart om verbinding te maken of betekenis te geven aan mijn leven. Ik wilde geinspireerd worden en zocht naar voorbeelden. Ik wilde ergens bij horen, terwijl ik niet voor een baas wilde werken. 

Ondertussen beoefende ik de Japanse krijgskunst Aikido al gedurende lange tijd. Maar in het begin was het voor mij vooral een sport. Een bewegingsvorm die mij flexibel moest maken en houden. Ik deed er allerlei dingen naast zoals hardlopen en later sportief wandelen. Ik ben gek op het water, dus zeilen, zwemmen, surfen en suppen kwamen ook op de lijst. Tot ik op een gegeven moment ontdekte dat er mensen waren die Aikido gebruikte om een verbinding te maken naar het bedrijfsleven, naar samenwerken, naar team ontwikkeling, en naar persoonlijke ontwikkeling. Toen ging bij mij het licht aan en begon ik mijn wekelijkse uren op de mat om te buigen tot een echte practise. Ik ontdekte de verbinding tussen hoe mijn lichaamshouding er voor kon zorgen dat ik mijn levenshouding makkelijk kon beinvloeden. In een seconde van verdrietig of depressief naar doelgericht en happy. Ik las alles wat er is op het gebied van deze verbinding en volg ondertussen mijn wekelijkse practise in Amsterdam bij Shihan Wilko Vriesman om steeds beter te leren hoe dit in lijn brengen van hoofd - hart - hara werkt.

Ik ben nu 56 jaar jong en denk dat het tijd is om meer te gaan geven. Ik wil alles wat ik heb geleerd ten dienste stellen van anderen. Ik kies er voor om dat door middel van incompany en open inschrijvingsprogramma's te doen. In die programma's gebruik ik de bronnen uit mijn hoofd: mijn studies, de boeken die ik las, de ervaringen in het bedrijfsleven als consultant, het wetenschappelijk domein van de organisatie gedragswetenschappen, appreciative inquiry, appreciative coaching, oplossingsgericht coachen, neurowetenschappen en sport psychologie.

De bronnen uit mijn hart zijn met name de gesprekken die ik voer met mensen waardoor ik verbindingen kies die inspireren. Ik bewandel het pad naar een betekenisvol leven en help anderen dat ook te doen door middel van een Whole Food Plant Based eetpatroon, maar dat valt weer onder hara :)

De bronnen uit hara zijn mijn aikido praktijk en de yoga lessen die ik nu volg. Beide helpen mij om te voelen. Ze geven mij fundament en kracht. Voeding geeft ons energie. En dan niet alleen voeding als in eten, maar ook voeding als in woorden, gedachten, gesprekken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

werkveld


 

 

 

 

 

 

 

Opleiding

Ph.D., Organizational Behavior, Universiteit van Tilburg

MBA, Master in Business Administration, Kingston University - Londen

Art of Life opleiding bij het Kushi Instituut te Amsterdam.

Ni-dan in Aikido, leraren opleiiding niveau 3 Aikido Nederland.